Anii de liceu, la sfârşit de drum: Festivităţi încărcate de emoţii pentru absolvenţii sălăjeni

Peste 1.900 de elevi din clasele a XII-a şi a XIII-a seral îşi iau rămas-bun, în aceste zile, de la colegii şi profesorii alături de care şi-au petrecut ultimii patru ani. Festivităţile prilejuite de absolvirea liceului au debutat miercuri, 24 mai, la Colegiului Naţional “Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei şi au continuat joi, 25 mai, în alte opt unităţi de învăţământ: Colegiul Naţional “Silvania” Zalău, Liceul Pedagogic “Gheorghe Şincai” Zalău, Colegiu Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, Liceul Tehnologic “Voievod Gelu” Zalău, Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul” Zalău, Liceul Ortodox “Sfântul Nicolae” Zalău, Liceul Tehnologic “Liviu Rebreanu” Hida şi Liceul Tehnologic nr. 1 Surduc.
Vineri, 26 mai, clopoţelul va suna pentru ultima dată pentru elevii din anii terminali de la Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău, Liceul cu Program Sportiv „Avram Iancu” Zalău, Liceul Reformat „Wesselényi” Zalău, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Şimleu Silvaniei, Liceul Tehnologic “Ioan Ossian” Şimleu Silvaniei, Liceul Teoretic “Ion Agârbiceanu” Jibou, Liceul Tehnologic “Octavian Goga” Jibou, Liceul Tehnologic “Cserey-Goga” Crasna, Liceul Tehnologic “Ioachim Pop” Ileanda, Liceul Tehnologic nr. 1 Sîg, Liceul Tehnologic nr. 1 Şărmăşag, Liceul Tehnologic “Gh. Pop de Băseşti” Cehu Silvaniei şi Liceul Tehnologic nr.1 Gîlgău.

Ultimul clopoţel pentru absolvenţii Colegiului Naţional “Silvania”

Ploaia şi vremea mohorâtă nu au putut diminua, joi dimineaţă, emoţiile aproape palpabile ale absolvenţii claselor a XII-a de la Colegiul Naţional “Silvania” (CNS) Zalău, care într-o atmosferă de reală sărbătoare au păşit pentru ultima dată în viaţa de elev în careul festiv, la anunţarea ultimului sunet de clopoţel, pentru ultima strigare a catalogului.
În deschiderea festivităţilor, directorul CNS, Vasile Bulgărean, a ţinut un scurt şi emoţionant discurs: “Încă o promoţie de absolvenţi ai claselor a XII-a este gata să păşească spre o nouă etapă existenţială, acea a formării depline a maturităţii şi a realizării unor visuri măreţe. Cu o mândrie motivată, spun, ca şi de altă dată, că suntem pe deplin mulţumiţi de comoara valorilor ce îmbogăţeşte tradiţia de secole a acestui lăcaş de cultură şi civilizaţie, Colegiul Naţional Silvania. Ne speriem doar la însumarea numărului de promoţii de absolvenţi, iar dacă am rosti numele unor foşti colegi deveniţi peste timp modele de competenţă, oameni de ştiinţă din domenii de vârf ale cunoaşterii, promotori şi deschizători de drumuri, în ţară şi în lume, ne-ar fi imposibil să-i amintim pe toţi. Este o povară frumoasă, pe care elevii şi profesorii, absolvenţii şi viitorii absolvenţi au nobila chemare de a o îmbogăţi”.

Vasile Bulgărean a mai amintit că, din rândul absolvenţilor claselor a XII-a, cu promovabilitate de 100 la sută, au fost obţinute 30 de premii şi menţiuni la concursuri şi olimpiade naţionale şi alte concursuri specifice şcolii, la nivel judeţean, interjudeţean, naţional şi internaţional. “Aş aminti aici elevii Diana Nedelcu, Bogdan Ester, George Nicola. Aşadar, timpul a demonstrat că aici, la CNS, s-a făcut şi se face carte. Dragi absolvenţi, trebuie să vă mândriţi că aţi studiat aici, să fiţi cei mai îndreptăţiţi ambasadori ai acestei cetăţi seculare a cunoaşterii”, le-a transmis absolvenţilor, în finalul discursului său, Vasile Bulgărean.

Într-o curte aproape neîncăpătoare pentru sutele de absolvenţi, rude, apropiaţi, cadre didactice, am remarcat prezenţa nelipsită a reprezentanţilor autorităţilor locale şi judeţene, printre care îi amintitm pe primarul Zalăului, Ionel Ciunt, inspectorul şcolar general adjunct, Mioara Gudea, inspectorul şcolar, Laura Crişan, consilierii municipali Claudiu Bârsan şi Mircea Groza, precum şi preşedintele comitetului de părinţi al CNS, Daniela Coţa.

Emoţii, flori şi baloane la Liceul “Voievodul Gelu”

Elevii claselor a XII-a şi a XIII-a de la Liceul Tehnologic “Voievodul Gelu” Zalău au participat joi, 25 mai, alături de părinţi, prieteni, rude şi profesori, la festivitatea de absolvire a cursului liceale. La momentul festiv au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai Primăriei Zalău, care au ţinut să îi felicite pe tineri şi să le ureze mult succes în etapele viitoare ale vieţii lor.

În acest an, din băncile Liceului Tehnic au ieşit elevi din patru clase a XII-a (ştiinţe ale naturii, tehnician în activităţi economice, operator banqueting şi tehnician în gastronomie) şi din două clase a XIII-a – seral (organizator banqueting şi tehnician ecolog şi protecţia calităţii mediului)
“Suntem într-un moment atât de important şi de plin de semnificaţii pentru voi. Este momentul în care finalizaţi o etapă din pregătirea voastră, o etapă din drumul vostru pe care v-o dorim frumoasă, încărcată de bucurii, cu multă sănătate şi cu realizări. Mult succes!”, le-a transmis directorul unităţii, Rodica Costache.

Urmează Bac-ul!

Peste aproximativ două săptămâni, absolvenţii vor intra în probele examenului de Bacalaureat. Prima probă se va desfăşura în 6-7 iunie, când vor fi evaluate competenţele lingvistice de comunicare orală în limba română. În zilele de 8 și 9 iunie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pe 9, 12 și 13 iunie – evaluarea competențelor digitale, iar în 14-16 iunie evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.
Prima probă scrisă la Limba și literatura română va fi susținută pe 26 iunie, a doua zi proba la limba și literatura maternă – probă scrisă.

În 28 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului, pe 30 iunie proba la alegere a profilului și specializării. Pe 5 iulie vor fi afișate rezultatele până la ora 16,00 și depuse contestațiile între orele 16 şi 20. Între 6 și 9 iulie vor fi rezolvate contestațiilor, iar rezultatele finale vor fi publicate pe 10 iulie.

Înscrierea candidaților pentru cea de-a doua sesiune a Bacului se va face între 11 și 14 iulie urmând ca pe 27 iulie să se înscrie cei care au promovat examenele de corigențe. În 21 august va fi susținută proba scrisă la limba și literatura română, pe 22 august – la limba și literatura maternă, iar în 23 august – proba obligatorie a profilului. O zi mai târziu se desfăşoară proba la alegere a profilului şi specializării (scris), în 25 şi 28 august, proba orală de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare, în 28 august, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în 29-30 august, evaluarea competenţelor digitale, iar în 30 şi 31 august, evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Rezultatele se afişează în 1 septembrie, în aceeaşi zi putând fi depuse contestaţiile, pentru ca în 6 septembrie să fie afişate rezultatele finale.

Leave a Comment